Prírodné vs. umelé vlákna: Ktoré sú lepšie?

So štetcom z čistých štetín nikdy neurobíte krok vedľa. Pri správnej manipulácii a starostlivosti vydrží pokojne aj niekoľko desaťročí. Prírodný vlas dobre zvláda väčší nápor a lepšie si udrží svoj tvar. Tiež sa málokedy stane, že by štetinky zo štetca vypadávali. A čo je ešte lepšie, využijete ho na všetky typy náterov. Štetce z umelých vlákien naopak používajte pri aplikácii farieb riediteľných vodou. Väčšina z nich by nemala prísť do kontaktu so syntetickými farbami alebo odstraňovačmi, hrozilo by ich nenávratné poškodenie. O ich použití sa môžete poradiť na našej predajni. Syntetické vlákna rozoznáte aj od oka. Charakterizuje ich čisto biela, sivá alebo oranžová farba.

Kedy použiť plochý alebo guľatý štetec?

Plochý štetec patrí k najčastejším maliarskym pomôckam. Ľahko sa s ním rozotierajú farby a hodí sa vo chvíľach, kedy potrebujete viesť presné a plynulé ťahy. Navyše máte vždy prehľad o tom, koľko farby naberiete. Ak sa potrebujete vyhrať s detailmi, vyberte si k práci guľatý alebo oválny štetec. Spoľahlivo v sebe udržia farbu alebo lak a uľahčia kresbu tenkých línií.


Zoznam najčastejšie používaných štetcov

Viete, ktoré druhy štetcov sú pri maľovaní nutnosťou? Pozrite sa na náš prehľad a zistite, ktoré kúsky doplniť do výbavy.

Šikovný štetec? Kúpte si dva v jednom

Chcete si vychutnať pohodlie aj počas maľovania? Vyberte si štetec, ktorý vám dobre padne do ruky. Špeciálne pootočené plastové držadlo zaistí lepšie uchopenie štetca a využijete ho u všetkých druhov náterov. Vďaka šikovnému zakončeniu štetcom nahradíte špachtľu alebo stierku.

Natrite to drevenej lavičke

Potrebujete aplikovať lazúru na drevo? Siahnite po štetci, ktorý je na túto prácu ako stvorený. Oranžové zafarbenie štetiniek je spôsobené kombináciou prírodných a syntetických vlákien.

Až do rohu? Pomôžte si zárohákom

Ak sa potrebujete dostať na zle prístupné miesta, kúpte si „zárohák“. Uľahčíte si prácu s maľovaním rohov a štetec zároveň vyhovuje všetkým typom náterov. Máte ho vo svojej výbave aj vy?


Zmysel pre detail

Zamaskujte posledné nevzhľadné stopy po opravách. Použite drobný štetec vyrobený z čistých štetiniek. S jeho použitím ľahko dotiahnete maľovanie k dokonalosti.

Čo na to maliarska štetka?

Ak vašu stenu zdobí niekoľko vrstiev starých náterov, vyberte si pre aplikáciu farby maliarsku štetku s čistými štetinami. Využijete ju pri maľovaní stien, v interiéri aj exteriéri. Hranatú štetku so syntetickými vláknami využijete k penetrácii alebo pri práci s omietkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader