Občas sa vám môže zdať, že je maľovanie tak trochu alchýmia. Aby vám šlo maľovanie od ruky, je potrebné sa na naň dobre pripraviť a zoznámiť sa s jednotlivými postupmi. Okrem správneho výberu farby a aplikačných pomôcok je dôležitá aj príprava podkladu.

Príprava podkladu


Pripravte sa na maľovanie dôkladne. Najprv skontrolujte stav stien, ktoré sa chystáte maľovať.

Pokiaľ máte steny popraskané alebo akokoľvek porušené, je nutné tieto nedostatky opraviť. Siahnuť môžete po maliarskej bielej sadre. Pokiaľ máte v stene väčšie praskliny alebo napríklad narazený roh, použite práškový alebo akrylátový tmel, ktorý rýchlo schne a dá sa ľahko prebrúsiť.

Môže sa vám tiež stať, že je na stene väčšie množstvo starších náterov - odporúčame ich za mokra oškrabať a prípadné nerovnosti povrchu opäť opraviť pretmelením alebo vystierkovaním. Nie ste si istí, či steny pred maľovaním oškrabať alebo nie? Vyskúšajte si náš jednoduchý test: niekoľkokrát prejdite jedno miesto valčekom, namočeným v teplej vode. Pokiaľ na ňom zostane pôvodný náter, škrabaniu sa nevyhnete. Inak sa vám môže stať, že budú na novom nátere viditeľné mapy alebo že sa bude nová farba lúpať.

Pokiaľ si steny nežiadajú žiadne menšie úpravy, nezabudnite ich očistiť od všetkých nečistôt, ako sú pavučiny alebo prach, prípadne mastnota.


Penetrácia

 
Po týchto krokoch prichádza na rad penetrácia. Penetračný náter je mostíkom medzi natieraným povrchom a náterom. Jeho funkciou je zjednotiť savosť rôznorodých povrchov, spevniť ich a tým zaistiť lepšie priľnutie farby.
 
Vhodnú penetráciu volíme podľa prostredia, ktoré sa chystáme maľovať. V interiéri a exteriéri sa používajú rozdielne penetrácie, my sa ale zameriame na tie interiérové.


Typy penetrácií

 
Okrem univerzálnych penetrácií existujú aj špeciálne penetračné nátery. Aké sú medzi nimi rozdiely?
 
Univerzálna penetrácia je vhodná na všetky minerálne povrchy. Použiť ju môžete na nové a dostatočne zatvrdnuté povrchy (vápenné a vápenno-cementové omietky, betón a sadrokartónové dosky).
 
Hĺbkovú penetráciu použite na problematické povrchy. Tento penetračný náter preniká do hĺbky podkladu, spevňuje podklad a obmedzuje tvorbu vlasových trhliniek. Hĺbková penetrácia je, rovnako ako Univerzálna penetrácia, vhodná na vápennú alebo vápenno-cementovú omietku, betón, aj sadrokartónové a iné typy nasiakavých lisovaných dosiek.
 
Protiplesňová penetrácia je ideálna na povrchy, ktoré trápia plesne. Tento špeciálny penetračný prostriedok obmedzuje tvorbu plesní vďaka aktívnym fungicídnym zložkám a preniká hlboko do podkladov. V tomto prípade je dôležité pred samotnou penetráciou povrch napadnutý plesňami alebo riasami ošetriť vhodným dezinfekčným prípravkom, ktorý plesne a riasy odstráni. Odporúčame použiť Primalex MYKOSTOP ČISTIČ.


Vhodné pracovné pomôcky

Na aplikáciu je vhodný valček alebo štetec. Valček odporúčame Vestan s dĺžkou vlasu 12 - 18 mm a štetec z umelých štetín, prírodných štetín alebo ich kombinácií. Pokiaľ je povrch po natretí penetráciou nerovnomerný, použite brúsny papier zrnitosti 150 - 180 na odstránenie nežiaducich častíc.

Ako postupovať?

  • Pred samotnou aplikáciou je najskôr nutné penetráciu starostlivo premiešať, prípadne zriediť podľa druhu penetrovaného podkladu. Potrebné množstvo penetrácie vypočítajte s výmermi jednotlivých plôch a údajov o priemernej výdatnosti
  • Aplikujte rovnomerne v jednej vrstve pomocou odporúčaných pracovných prostriedkov
  • Dôležité je povrch tzv. neprepenetrovať, penetrácia sa musí do podkladu vsiaknuť. Pokiaľ zanechá na povrchu lesklý film, je vrstva príliš silná a farba sa bude veľmi ťažko aplikovať a nebude na povrchu držať
  • Penetrácia je suchá na dotyk po cca 2 hodinách, prípadnú ďalšiu vrstvu odporúčame nanášať po 4 hodinách 
Ako sme si ukázali, príprava podkladu zohráva pri maľovaní v interiéri dôležitú úlohu - nezabudnite na ňu, ak sa chystáte maľovať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader