Ako na tónovanie v interiéri


Je lepšie natónovať si farbu svojpomocne alebo si ju nechať namiešať odborníkmi? V tomto článku Vám ukážeme, na čo si dať pozor pri tónovaní.

Na čo je pri tónovaní potrebné myslieť? Predovšetkým na zariadenie a osvetlenie priestoru. To platí aj pri výbere Vami zvoleného odtieňa – farby nevyberajte pod umelým svetlom, ale za denného svetla.

Pokiaľ nechcete byť výberom farby nemilo prekvapený, odporúčame vyskúšať vybranú farbu na menšej ploche, kde plánujete mať napr. umiestnený nábytok a uvidíte, ako na Vás pôsobí farba v danom interiéri. Farbu následne môžete jednoducho pretrieť a schovať.

Myslite taktiež na umelé svetlo, ktoré môže farebné tóny meniť. Žiarovkové svetlo ladí farby do teplejších odtieňov, naopak žiarivkové svetlo zvýrazňuje studené odtiene, ale je podobnejšie svetlu dennému.


Tónovanie svojpomocne

Natónovať farbu si môžete sami pomocou špeciálnych tekutých tónovacích farieb. Pokiaľ sa pustíte do tónovania sami, môže sa stať, že nesprávne odhadnete celkovú spotrebu farby na vymaľovanie a farbu tak budete potrebovať dokúpiť. Problém môže nastať v tom, že sa Vám nepodarí farbu natónovať rovnako ako predchádzajúcu farbu.
 

Tónovacie centrá

V prípade, že si necháte namiešať farbu v miešacom centre Dom farieb, máte istotu, že Vám kedykoľvek v budúcnosti namiešame totožný farebný odtieň, ktorý ste si už u nás zakúpili. Je pre Vás teda skutočne jednoduchšie vybrať si odtieň podľa vzorkovníka a farbu si odniesť domov už hotovú. V miešacích automatoch Primalex je možné natónovať široké spektrum farieb, a tak dosiahnuť viac ako 20 000 dokonale presných odtieňov, od pastelových po sýte odtiene.


Nátery PRIMALEX

Pri výbere farby myslite nielen na odtieň farby, ale taktiež na konečné vlastnosti náteru. Ten si môžete vybrať podľa nasledujúcich vlastností:
  • Krycia schopnosť – akou vysokou krycou schopnosťou sa daný náter vyznačuje
  • Konečný vzhľad – satin (dodáva náteru zamatový vzhľad), lesk alebo mat (dodáva náteru matný vzhľad)
  • Zmývateľnosť – vlastnosť farby, do akej miery je schopná odstrániť nečistoty a znečistenie z povrchu farby umytím
  • Oteruvzdornosť – vlastnosť farby, do akej miery je schopná odolávať oteru za sucha, napr. aby náter nešpinil pri otrení
  • Paropriepustnosť – schopnosť náteru prepúšťať vodnú paru
Aké ponúkame vnútorné maliarske nátery vhodné na tónovanie v obchodoch a na e-shope Dom farieb?

Primalex Plus báza je výborný krycí a oteruvzdorný interiérový náter určený na tónovanie v našich kolorovacích centrách a na dosiahnutie svetlých a pastelových odtieňov.
Primalex Inspiro je najpredávanejšia báza s vynikajúcimi parametrami krycej schopnosti a oteruvzdornosti a je určená pre namiešanie vlastného odtieňa, od svetlých pastelových až po tmavé a sýte odtiene. Vybrať si ale môžete aj z 22 harmonických odtieňov, ktoré spolu dokonale ladia.
Primalex Essence je zmývateľná a 100% oteruvzdorná rada farieb, ktorú je možné natónovať do vybraných odtieňov zo vzorkovníkov NCS a vzorkovníkov PPG.

Na predajniach Dom farieb však môžete vyberať aj zo vzorkovníka RAL. Priamo na predajniach môžete vyberať až z 2 200 rôznych odtieňov. Podľa Vašich prianí sme schopní natónovať až 20 000 farieb, pretože máme k dispozícii receptúry aj na široké spektrum konkurenčných vzorkovníkov.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader