Prečo sa zdržiavať prípravou?


Príprava kovového povrchu na natieranie nie je nič hrozné, no možno si poviete pri čítaní: Prečo toľko práce naviac? Nestačí to len pretrieť? Bohužiaľ, nestačí. Správnou prípravou si v skutočnosti ušetríte prácu.
 

Ako je to možné?

  1. Pokiaľ by ste natierali na starý lak, ktorý sa miestami lúpe, o chvíľku sa olúpe aj tá nová farba.
  2. Na neočistený a neodmastený povrch nová farba dobre nepriľne. A sme zase pri olúpení náteru.
  3. Myslíte si, že hrdzu postačí prekryť novou farbou? To, sa bohužiaľ, mýlite. Hrdza sa čoskoro opäť objaví a vy s ňou budete mať o to viac práce.
Veľmi dôležitý je aj výber farby. Takže pokiaľ máte doma zvyšok farby na drevo, odložte ho alebo s ním natrite drevený plot, ale rozhodne túto farbu nepoužívajte na kov. Prečo? Hneď si to povieme.


Ako vybrať farbu na kov a prečo nestačí hocijaká?

 
Farba na kov má niekoľko funkcií, nie len tu estetickú. Predovšetkým chráni kov pred koróziou a vplyvom počasia. To asi viete. Ale dôležité je si to pripomenúť pri výbere farby. Zatiaľ čo farba na drevo sa do dreva čiastočne vsiakne a chráni ho pred škodcami, farba na kov vytvára ochrannú vrstvu. Obsahuje antikorózne vlastnosti, ktoré zabraňujú vzniku a rozširovaniu hrdze. Obsahuje tiež špeciálne spojiva, vďaka ktorým je pružná a nepopraská. Kov sa totiž vplyvom zmeny teploty rozťahuje a zmršťuje a farba to musí zvládnuť. Farba Antikor je určená na základné nátery,  na ktoré sa potom nanesie ešte vrchná farba. Na predajniach Dom farieb zoženiete aj farbu 2v1, ktorá kov ochránia a zároveň funguje aj ako základná a vrchná vrstva, a tak nemusíte kupovať dva rôzne produkty.

Ako na to od prvého do posledného kroku

Teraz, keď už máte jasno vo výbere farby, môžete sa pustiť do práce. Poďme na to krok po kroku.
  1. Najskôr kov očistite od prachu, machu a ďalších nečistôt. Pokiaľ ide o väčšiu plochu, napríklad plechovú strechu alebo bránu, použijete tlakový čistič.
  2. Prehliadnite si očistený povrch. Ako vyzerá predchádzajúci lak? Olupuje sa alebo je v celku? Pokiaľ sa lúpe, očistite ho všade tam, kde nedrží. Radšej ho dajte dole viac, ako by sa s ním olupovala aj nová farba.
"Farebný tip: Ako farbu očistiť? Na menšie plochy bude stačiť brúsny papier alebo drôtená kefa. Na tie väčšie si zoberte brúsku, prípadne odstraňovač farieb. Ten na farbu nanesiete, necháte chvíľku pôsobiť a potom zoškrabete aj s farbou."
 
  1. Kov očistite tiež od hrdze. S ňou vám pomôže brúsny papier alebo drôtená kefa.
  2. Očistený povrch odmastite, aby farba dobre priľnula. Môžete použiť vodu so saponátom. Nezabudnite kov poriadne opláchnuť čistou vodu a nechať vyschnúť.
  3. Keď podklad uschne, môžete začať natierať. Pustite sa do natierania čo najskôr. Pretože aj deň odstupu môže znamenať, že sa do očisteného povrchu znovu pustí hrdza. Nenanášajte príliš silné vrstvy a medzi jednotlivými vrstvami počkajte, až kým predchádzajúca zaschne.


Je leto ideálne? Áno aj nie


Do natierania plotu, vonkajších lavičiek aj plechových striech sa všetci púšťame v lete. Je to naozaj najvhodnejšie obdobie? Áno aj nie.
Nemali by ste natierať pri príliš vysokých teplotách a ani na priamom slnku. V takomto prípade farba tuhne veľmi rýchlo, horšie sa s ňou pracuje a je možné, že sa čoskoro začne lúpať.
Ak chcete natierať v lete, pustite sa do práce najlepšie doobeda alebo až večer, kedy nie je ani teplo, ani zima. Ideálne nie je ani skoro ráno, kedy je ešte na všetkom rosa. Vlhkosť vzduchu by nemala byť vyššia než 75 %, aby farba dobre vyschla.

Potrebujete poradiť? Zastavte sa!

Všetko, čo budete pri natieraní kovu a príprave povrchu potrebovať, nájdete na predajniach Dom farieb. Zastavte sa u nás, radi vám poradíme s výberom aj s postupom. Nájdete nás na 25 miestach po celom Slovensku. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader