Ako sa správne starať o drevo

Drevo je krásny prírodný prvok a zdobí takmer každú záhradu, či už v podobe plota, záhradného nábytku alebo napríklad záhradného domčeka. Nezabudnite ale na to, že drevo si vyžaduje starostlivosť, aby vydržalo dlhšie, aby si zachovalo svoju súčasnú farbu a odolávalo vonkajším vplyvom – slnku, dažďu a vetru.
 

Aké sú výhody lazúr?

Pokiaľ chcete Vášmu drevu dopriať maximálnu starostlivosť, zvoľte lazúru. Lazúra je ochranný náter, ktorý je na rozdiel od bežných lakov a farieb mimoriadne priedušný a zároveň sa prispôsobí rozpínaniu dreva, takže menej praská. Lazúra taktiež zanecháva viditeľnú kresbu dreva, do dreva sa pekne vsiakne, zamedzí jeho zmodraniu a chráni ho pred vodou a poveternostnými vplyvmi. Lazúru môžete okrem exteriéru použiť aj v interiéri, napríklad pri renovácii alebo dekorácii staršieho dreveného nábytku.

Aké lazúry nájdete v ponuke Dom farieb?

Dom farieb ponúka lazúry od značky Primalex, Balakryl, Bondex a Johnstones. Čím sa riadiť pri výbere vhodnej lazúry? Rozhodujúca je predovšetkým životnosť náteru, náročnosť obnovy a taktiež vrstva lazúry.

Primalex Tenkovrstvá lazúra vytvára na dreve tenkú vrstvu, ktorá odoláva vode, vetru aj slnečnému žiareniu, pričom zvýrazňuje prirodzenú kresbu dreva. Má ale kratšiu životnosť a menšiu sýtosť odtieňa. Novinkou sú napríklad severské palety odtieňov Essence Woodcare, ktoré dodajú Vášmu drevu severský nádych. Viac o produkte nájdete tu.

Primalex Hrubovrstvá lazúra je dokonale odolná voči UV žiareniu, pružná, na dreve vytvára ochranný film a drevo tak chráni dlhodobo. Rovnako ako v prípade Primalex Tenkovrstvej lazúry, aj tu je možné odtiene namiešať v tónovacích automatoch Primalex. Informácie o tejto lazúre nájdete tu.

Primalex LAZÚRA A NAPÚŠŤADLO 3v1 kompletne chráni drevo proti hubám, drevokaznému hmyzu a zmodraniu. Táto syntetická lazúra preniká hlboko do vnútorných vrstiev dreva, čím zabraňuje prenikaniu vlhkosti a predchádza tak vzniku plesní a hniloby. Rovnako ako ostatné, lazúra chráni drevo pred UV žiarením a zvýrazňuje kresbu dreva. Chcete vedieť viac? Kliknite tu.

Balakryl DIXOL je rýchloschnúca tenkovrstvá lazúra na drevo (doba schnutia = 2 hodiny), ktorá bráni prenikaniu vlhkosti a je atestovaná pre použitie na detské hračky podľa EN 71-3. Vhodná je pre nové aj renovačné nátery všetkých druhov dreva a drevených prvkov v interiéri a exteriéri. Vybrať si môžete z hotových a tónovaných odtieňov. Ďalšie informácie nájdete tu.
 
Balakryl TELUX je vodou riediteľná hrubovrstvá lazúra, ktorá chráni drevo so životnosťou náterového filmu až 5 rokov. Je rýchloschnúca a bez zápachu. Viac informácií o produkte nájdete tu.
Bondex SatinBondex Matt sú lazúry so životnosťou až 8 rokov, zaisťujú zvýšenú ochranu voči UV žiareniu, ktorá zabraňuje vyblednutiu náteru a podľa názvu je zjavné, že zvýrazňujú štruktúru dreva a vytvárajú hodvábne lesklý alebo matný vzhľad.

Lazúra Bondex Satin tu.
Lazúra Bondex Matt tu.

 

Ako lazúry aplikovať?

Predtým, ako lazúru začnete aplikovať na drevo, je nutné, aby bol drevený povrch dokonale očistený, zbavený prachu a v prípade starého náteru aj obrúsený. Pred nanášaním je taktiež dôležité lazúru dôkladne premiešať. Na zaistenie toho, aby Vám farba nestekala, je ideálne dať si drevo do horizontálnej polohy. Pokiaľ to nie je možné, na štetec nanášajte menšie množstvo lazúry.

Drevo si zaslúži 2 – 3 vrstvy náteru s ohľadom na charakter a druh dreva. Interval medzi jednotlivými vrstvami sa líši v závislosti od použitia syntetickej (približne 7 hodín) alebo vodou riediteľnej lazúry (približne 2 hodiny).

Pokiaľ si nie ste istý správnym postupom alebo máte akékoľvek pochybnosti so správnym výberom, neváhajte sa obrátiť na našich odborníkov v predajniach Dom farieb.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader