Správna farba

Klasická biela by v detskej izbe pôsobila chladne a sterilne. Preto pri výbere popustite uzdu fantázii a nebojte sa zvoliť netradičnú farbu.
Chlapčenská izba nemusí byť modrá a dievčenská nemusí byť ružová. Stereotypy môžete zahodiť za hlavu a farbu vyberajte podľa vašich preferencií, alebo podľa osobnosti dieťaťa, ktoré bude v izbe tráviť čas.

Základné farby a ich pôsobenie

Farby podvedome pôsobia na psychiku človeka. Keď viete ako, môžete to využiť vo svoj prospech.
  • žltá - Prináša do izby radosť, život a zároveň kompenzuje nedostatok prirodzeného svetla v tmavšej miestnosti.
  • červená - Je intenzívna, priťahuje oči bábätiek, a preto sa odporúča pracovať s ňou veľmi opatrne. Nie je vhodná pre hyperaktívne deti, tým pokojnejším však dodáva energiu.
  • oranžová - Spája pozitívne vlastnosti červenej i žltej.
  • modrá - Pôsobí relaxačne a upokojuje. Zároveň pôsobí chladne, preto je vhodné použiť jej svetlejšie odtiene.
  • zelená - Symbolizuje sviežosť, život, harmóniu a bezpečie. Pôsobí jemne na oči dieťaťa a zároveň vytvára hravú atmosféru.


Správny odtieň

Keď už máte vybrané farby, je čas na zvolenie konkrétneho odtieňa. Tu by ste mali naopak fantáziu trochu pribrzdiť a siahnuť radšej po jemných a pastelových odtieňoch, ktoré v izbe navodia príjemnú atmosféru a pohodu. Pestré farby by mohli pôsobiť dráždivo a oči sa pri nich unavia rýchlejšie. Tie môžete zvoliť napríklad pri výbere doplnkov a hračiek.

Eso v rukáve

Steny v detskej izbe sú náchylné na znečistenie. Od ich pokreslenia až po obliatie sladkým nápojom. Aby ste si do budúcna ušetrili námahu aj peniaze, zvoľte na maľovanie umývateľné farby. Tie stačí pri znečistení utrieť vlhkou handričkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader