Trendy v oblasti dizajnu a farieb na stenu sa veľmi rýchlo menia. Už tradične začiatkom každého roka dizajnéri predstavujú farbu roka, ktorá je každý rok iná. Existujú však veci, ktoré sa nemenia a tým, čím nás zaujali pred dvadsiatimi rokmi, nás dokážu očariť aj dnes. Medzi ne nepochybne patrí biela.
 
Pri voľbe farby stien pre Váš domov je okrem aktuálnych trendov dôležité hlavne to, aký pocit chcete mať zo svojho príbytku. Predtým než sa do maľovania pustíte, je nevyhnutné zvážiť vybavenie miestnosti, štýl, množstvo svetla a prípadný kontrast, ktorý chceme docieliť. Vďaka tomu dosiahneme to, že ladenie interiéru na nás bude pôsobiť harmonicky.

 

Príprava je dôležitá


Po výbere farby nasleduje príprava, ktorá častokrát býva dôležitejšia než samotný proces maľovania. Ak je pre Vás náročné presúvať nábytok preč z miestnosti, skúste ho len posunúť do stredu. Získate lepší prístup k stenám a stropom. Nábytok ochránite zakrývaciou fóliou a určite nezabudnite ani na zásuvky, vypínače, alebo podlahové lišty. Ak ich oblepíte krycou páskou, odbremení Vás to od upratovania navyše. V neposlednom rade myslite aj na ochranu Vás samých. Ak si chcete ušetriť svoje oblečenie, či čas strávený v kúpeľni odporúčame použiť jednorazový overal a rukavice.


Na farbe sa neoplatí šetriť


Maľovanie bielou netreba podceniť. Aj keď sa to možno nezdá, oproti natieraniu farebných stien je maľovanie bielou náročnejšie na dodržanie správnej techniky. Preto je základom výber kvalitnej farby, ktorá dobre kryje a ušetrí Vám starosti aj čas. Výrok "Nie sme tak bohatí, aby sme si mohli dovoliť lacné veci" určite platí aj v tomto prípade.
 

Náš tip: Obľúbené biele farby teraz nakúpite vo zvýhodnenom balení 15+3!

Návodmi sa treba riadiť


Riedenie farieb bola kedysi pre majstrov užitočná technika a mnohí z nich sa jej nedokázali vzdať dodnes. Avšak dnes si už vieme vybrať z množstva farieb a každá z nich si vyžaduje inú prípravu. Preto je najprv potrebné prečítať si, ako sa s vybranou farbou pracuje.

Mnohé už nie je potrebné riediť, jednou z nich je napríklad Primalex Polar. Naopak Primalex Plus sa odporúča riediť v závislosti od povrchu, ktorý budete maľovať. Preto ak výrobca riedenie farby neodporúča, mali by ste sa tým riadiť. Okrem toho, že s nesprávne pripravenou farbou sa ťažšie pracuje, môže sa stať, že riedením farbu znehodnotíte, nebude dostatočne kryť a celá práca vyjde nazmar.
 

Nezabúdajte na penetráciu

Penetrovanie je určené hlavne na spevnenie rôznorodých podkladov a zjednotenie sacej schopnosti. Ak váhate, či je potrebné penetrovať, odporúčame párkrát prejsť jedno miesto valčekom. Ak sa na ňom zachytí pôvodná farba, penetráciu netreba v žiadnom prípade vynechať. Ak by ste sa aj tak rozhodli nepenetrovať, riskovali by ste olupovanie nového náteru a prípadné viditeľné fľaky.

Úplne nové omietky by sa mali penetrovať vždy. Pre nové alebo zachovalé omietky je vhodná univerzálna penetrácia. Na staršie odporúčame hĺbkovú penetráciu. Steny, na ktorých sa objavila pleseň si vyžadujú špeciálnu fungicídnu penetráciu.


Hurá do práce!

Ešte predtým než sa pustíte do maľovania, nezabudnite si farbu poriadne rozmiešať. Možno to znie banálne, ale farba, ktorá nie je dôkladne rozmiešaná je jedným z najčastejších príčin, prečo výsledok práce nie je taký, ako ste si ho predstavovali.

Každá práca ide ako po masle, ak na to nie sme sami. Zapojte rodinu a stmeľte vzťahy. Odmenou Vám bude pocit dobre vykonanej práce v spoločnosti svojich blízkych.
 
Na záver stačí len odstrániť ochranné fólie a pásky a presunúť nábytok na pôvodné miesto. Taktiež to môžete využiť ako príležitosť na zmenu a nábytok skúsiť usporiadať inak.
 
Biela farba býva oceňovaná pre svoju eleganciu a jemnosť. V priestore pôsobí prirodzene a zaručí Vám hneď niekoľko výhod. Hodí sa do každej miestnosti a na rozdiel od sýtejších odtieňov Vás tak skoro neomrzí. Priestory dokáže opticky otvoriť a presvetliť. Je preto ideálna aj do menšej kúpeľne či garsónky.

V prípade, že je niektorá z miestností orientovaná na sever a máte obavy, že by pôsobila príliš chladne, skúste do izby umiestniť pár zrkadiel, ktoré svetlo dostatočne rozptýlia.

Tip na záver: Ak si netrúfate na svojpomocné maľovanie, alebo svoj voľný čas chcete stráviť jednoducho inak, vždy môžete osloviť profesionálneho maliara. Nezabudnite si však postrážiť kvalitu farby, ktorou vám budú chcieť vymaľovať príbytok.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader