Kedy dať prednosť valčeku pred štetcom?


Premýšľate, kedy radšej kúpiť valček? Zhrňme si to v niekoľkých bodoch:
  • Ak nechcete stráviť príliš veľa času pri maľovaní, vyberte si valček. Prácu s ním dokončíte oveľa rýchlejšie.
  • Natieranie valčekom je jednoduchšie a nenarobíte pri ňom toľko neporiadku, ako pri maľovaní štetcom. A nad upratovaním strávite oveľa menej času.
  • Pri použití valčeka po sebe na stene nezanecháte nevzhľadné stopy. Avšak je potrebné správne zvoliť vhodný typ.
 

1) Šírka valčeka

Chystáte sa natierať horšie dostupné miesta? Vyberte malý valček. Skvele sa hodí pre nátery rohov alebo radiátorov, kde by ste sa len ťažko dostali so širokým valčekom.
Podľa veľkosti plochy stien vyberte buď stredný alebo väčší valček (25 cm). U klasickej výmaľby vyberte valček väčší.


2) Povrch pre natieranie

Valček nie je vhodný pre všetky typy povrchov. Na ktoré povrchy ho môžete bez obáv použiť? Hladké povrchy: Plánujete náter sadrokartónu alebo štrkovej omietky? Zoberte si na pomoc valček! Štetcom by ste na stene zanechali nevzhľadné ťahy. Pri hladkých povrchoch odporúčame použiť valček z mikrovlákna alebo polyamidu s kratším vláknom. Hrubé povrchy: Na tento povrch zvoľte polyamidové valčeky so stredne dlhým vláknom.

Tip pri maľovaní: Pokiaľ nie je podklad dostatočne pevný alebo omietku tvorí viac starých nekvalitných vrstiev, valček nepoužívajte. V opačnom prípade sa naň nalepí stará farba a museli by ste stenu nanovo opravovať. V tejto situácii odporúčame stenu oškrabať, opraviť, aplikovať penetráciu a vymaľovať znova.

 


Štyri parametre, ktoré pri výbere valčeka zvážiť

Na trhu nájdete širokú škálu produktov rôznych veľkostí a materiálov. Desíte sa toho? Nebojte sa, my vám rozhodovanie uľahčíme. A aké parametre pri výbere zvážiť?

 

Náterová hmota a vlákna valčeka

Povrch a vlákna valčeka úzko súvisia s náterovou hmotou, ktorú chcete na stenu aplikovať. 

Polyamidové vlákna: Polyamid sa radí medzi najkvalitnejšie materiály. Využíva sa na interiérové a disperzné farby. Charakterizuje ho aj vysoká výdatnosť farby na m2. Po umytí ho môžete opakovane použiť.

Polyakrylové vlákna: Aj polyakryl odporúčame pri použití interiérových a disperzných farieb. Je typický nižšou kvalitou materiálu, ale relatívne dobrou výdatnosťou na m2.

Polyesterové vlákna: Polyester sa využíva na výrobu jednorazových valčekov. Ide o najmenej kvalitný materiál a jeho použitie neodporúčame pre aplikáciu kvalitných interiérových farieb. Charakterizuje ho nízka výdatnosť na m2. S týmto valčekom by ste sa zbytočne veľa nadreli.

Chýba vám materiál k vymaľovaniu domu alebo bytu? Zastavte sa u nás, poradíme vám s výberom valčeka alebo vám namiešame odtieň priamo na mieru.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader